Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Analys av effekten av rekommendationerna för personer 70+

Förra veckan publicerades en artikel baserad på data från COVID Symptom Study Sverige i tidskriften European Journal of Public Health.

Artikeln beskriver resultat från en studie som genomförts av forskare vid Göteborgs universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet och internationella forskningsgrupper. Du kan läsa artikeln i sin helhet på engelska här

Studien baserades på data från COVID Symptom Study Sverige tillsammans med nationella registerdata om allvarlig covid-19-sjukdom (inläggningar på sjukhus och dödsfall). Det övergripande målet med studien var att bedöma vilken effekt rekommendationerna om social distansering för äldre personer i Sverige under den första pandemivågen 2020 hade. Om du deltagit i studien minns du säkert att vi under en viss tid dagligen frågade dig om social distansering och hur ofta du t.ex. besökte olika platser i samhället. 

Sverige hade under delar av pandemin specifika rekommendationer för social distansering för personer 70 år och äldre. Analyserna i den aktuella studien visade att det under perioden i fråga skedde en kraftig reduktion av antalet besök per vecka på platser där många människor vistades (-13 %) och av allvarliga covid-19-fall (-16 %) för personer 70+ år. De åldersspecifika rekommendationerna kan därför enligt författarna ha förhindrat mellan 1 800 och 2 700 allvarliga covid-19-fall i Sverige under perioden. Studien innehåller empiriska data om hur personer i samhällen med en generell hög grad av förtroende för myndigheter kan reagera på icke-tvingande, åldersspecifika policyer för social distanseringen när ett nytt virus cirkulerar.

Vi passar på att åter tacka våra studiedeltagare för deras engagemang i studien som möjliggjort denna och andra studier kring covid-19