Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

COVID Symptom Study UK får ett anslag på £2 miljoner

Brittiska Department of Health beviljar utvecklaren av appen COVID Symptom Study ett anslag på 2 miljoner pund för att fortsätta bekämpa covid-19

grant

COVID Symptom Study är världens största epidemiologiska covid-19-projekt och appen är ett av de mest innovativa smarttelefonbaserade redskap som används i kampen mot covid-19.  I Sverige genomförs COVID Symptom Study av Lunds universitet och Uppsala universitet i samarbete med King’s College London och hälsoteknikföretaget ZOE Global Ltd. ZOE har sedan coronapandemins start med goodwill stöttat COVID Symptom Study Sverige utan någon som helst ekonomiskt stöd från Sverige. Läs mer om samarbetet här.

Anslaget som kungjordes den 20 augusti kommer att användas av ZOE Global Ltd, som utvecklat appen och som är tekniskt ansvarig, för att säkerställa att appen ska vara fortsatt tillgänglig i vinter. I ett uttalande säger ZOE att pengarna ska användas för att täcka grundläggande kostnader som för exempelvis apptekniker, dataanalytiker, kundsupport, underhåll och omfattande serverkostnader.

Den engelska versionen av appen COVID Symptom Study har använts av brittiska Department of Health and Social Care (motsvarande Socialstyrelsen) under en längre tid för att vägleda Storbritanniens strategival i bekämpningen av covid-19.

Studien har bland annat bidragit med/till:

  • Daglig uppdatering av data till myndigheterna, dvs. rapportering om nya covid-19-fall, hotspots och uppskattad förekomst
  • Identifiering av nya symtom (läs mer här)
  • Symtomklusteranalys (hur olika symptomkombinationer kan innebära olika risk)
  • Plasmadonation: appen har bidragit till att brittiska myndigheter har kunnat öka plasmadonationer till patienter på sjukhus genom att identifiera donatorer som redan har haft covid-19
  • ZOE har skapat Storbritanniens största covidvaccinregister där mer än 800 000 personer nu ingår
  • Boostad testförmåga: deltagare erbjuds testning via appen och frekvensen nya fall övervakas nationellt och rapporteras i veckorapporter.

I Sverige genererar även COVID Symptom Study Sverige veckorapporter som skickas ut till samtliga regionala smittskyddsenheter och Folkhälsomyndigheten där vi presenterar våra prediktioner. En del av de regionala beslutsfattarna har redan börjat integrera data från COVID Symptom Study i sina covid-19-strategier. Våra data kan exempelvis användas för att identifiera klusterutbrott och områden där infektioner verkar öka. Prediktionerna på nationell nivå visar tydligt att den nedåtgående trenden nu är bruten och att antalet infektioner nu kan vara på uppgång. Vi hänvisar till vår resultatsida för aktuell information.

Studien startades väldigt snabbt i Sverige i respons på pandemiutbrottet och i april lanserades appen. Hittills har projektet finansierats genom att ansvariga forskare vid Lunds universitet efter överenskommelse omdirigerat redan befintliga anslag från Stiftelsen för Strategisk Forskning, Hjärt- Lungfonden och Vetenskapsrådet till covid-19-studien. Studien är i behov av vidare finansiering. Förhoppningsvis bedömmer någon av de större anslagsgivarna projektet som värdefullt och gör det möjligt för studien att fortgå även i Sverige så länge behovet finns.