Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Senaste nytt från COVID Symptom Study Sverige

Analys 1 augusti 2020

COVID Symptom Study Sverige

Så har sommarmånaderna juni och juli passerat i pandemins tecken. Läget i Sverige har förbättrats dramatiskt under sommaren vad gäller sjukhusinläggningar och död till följd av covid-19. Vad som ligger bakom denna förbättring är inte ännu klarlagt. I våra data från symtomappen ser vi också en tydlig nedgång under juni månad och en svag nedgång under juli månad.

lineplot

 

Möjliga förklaringar till nedgången under sommarmånaderna kan vara minskade sociala interaktioner i inomhusmiljöer till följd av sommarlov och semestertider, ett ökat fokus på provtagning och smittspårning samt immunitet i vissa grupper som har många sociala kontakter. Vad som kommer hända under hösten kan vi bara gissa, men det är verkligen inte dags att slappna av. Fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring fysisk distansering och stanna hemma så fort du har symtom. Det är också viktigt att du går och testar dig om du tror att du har covid-19. Det är både viktigt för att myndigheterna ska kunna följa smittan, för att du ska kunna vidta rätt försiktighetsåtgärder och egenvård samt för att vi forskare ska kunna förstå riskfaktorer och konsekvenser av infektionen. Du som läser det här kanske redan nu deltar i studien COVID Symptom Study (och använder appen) och undrar hur du ska registrera ditt test? Det är viktigt att du anger vilken typ av test du tagit, om det var ett näs –svalgtest eller ett blodprov. På så sätt förstår vi om det var ett så kallat PCR-test, det vill säga test för pågående infektion, eller om det var ett antikroppstest. Om du saknar ett svarsalternativ som passa dig så kan du alltid lägga till mer information i fältet längst ned. 

 

Vi på CSSS har trots semestertider uppnått flera delmål, vilket vi hoppas ni lagt märke till och som vi är stolta över. Den stora synliga förändringen är att vi nu uppdaterar kartorna, vanligtvis vardagseftermiddagar på vår nya ”dashboard” CSSS-resultat. En dashboard är programmerad att visa nya resultat på ett standardiserat sätt. Om du har synpunkter eller frågor kring dashboarden, hör av dig  csss-resultat [at] med [dot] lu [dot] se (csss-resultat[at]med[dot]lu[dot]se). Den nya dashboarden har tagits fram av medarbetare vid LUDC, Lunds universitet och den uppdateras fortlöpande. Håll ögonen öppna, för vi planerar en rad nya funktioner.

 

En annan nyhet är att vi sedan vecka 26 sammanställer en veckorapport som vi skickar till landets samtliga regioner samt till Folkhälsomyndigheten där vi visar utvecklingen på nationell nivå samt gör listor över de områden som haft störst förändringar sedan veckan innan. Om du vill fördjupa dig i våra data hittar du rapporterna här. Det är åter medarbetare i dataanalysteamet vid Lunds universitet som tar fram rapporterna med stöd från epidemiologer både från Lunds och Uppsala universitet. Vi har fått mycket positiv återkoppling på dessa veckorapporter från bland annat olika regioners smittskyddsläkare och vi fortsätter att utveckla dem.

 

Vi samarbetar också med CSS-grupperna i Storbritannien och USA. Det är många intressanta studier på gång. Bland annat har vi studerat hur symtombilden ser ut för gravida med covid-19. Vi arbetar också intensivt med nya sätt att identifiera ”hotspots” och att utvärdera hur väl de sedan avspeglar ökning i antal sjukhusvårdade.

 

Tyvärr ser vi en viss nedgång i hur mycket våra deltagare rapporterar – vi hoppas att du som läser detta vill fortsätta bidra till studien både genom att fortsätta rapportera och genom att uppmuntra personer i din omgivning! Det är oerhört viktigt för studiens fortsatta framgång och för att våra data ska vara så korrekta och aktuella som möjligt.

 

CSSS genom Tove Fall, Uppsala universitet

 

Nyhet 22 juli 2020

dashboard

 

COVID Symptom Study Sverige lanserar en interaktiv lösning online för presentation av våra prediktioner och kartor. På denna s.k. dashboard kan våra deltagare och allmänheten hitta följande dagsaktuella information:

  • Sverigekarta med uppskattad andel pågående covid-19-infektion för olika datum (bläddringsbar)
  • Sverigekarta med sökbar information per län och tidpunkt (uppskattad förekomst samt antal rapporterande deltagare). Data för län med 500 eller fler deltagare presenteras.
  • Regionala kartor med 83 tvåsiffriga postnummerområden – sök på ditt postnummer för att se den uppskattade förekomsten vid olika datum. Data för postnummerområden med 200 eller fler deltagare presenteras.
  • Möjlighet att zooma in/ut i kartorna
  • Statistik över fördelningen av studiedeltagare
  • Aktuellt deltagarantal.

I denna första release av vår nya CSSS dashboard är det möjligt att få åtkomst till den interaktiva grafiken via en dator. Vårt lilla kartteam jobbar nu vidare med att göra lösningen tillgänglig även via mobiltelefoner och surfplattor. Så snart detta är möjligt kommer vi att meddela detta här på hemsidan samt på vår Facebook-sida. Besök oss gärna där för löpande uppdateringar kring studien. https://www.facebook.com/covidsymptomstudysverige

Våra kart- och datateam arbetar även vidare med att lägga till mera data samt med grafiken på sidan och den kommer att uppdateras löpande. I dagsläget är det möjligt att söka sju dagar tillbaka i tiden men i en senare version kommer fler datum att vara tillgängliga. Äldre kartor finns naturligtvis fortfarande tillgängliga via den vanliga kartlänken här på vår hemsida.

Vi på COVID Symptom Study Sverige är tacksamma över att våra deltagare tålmodigt har väntat in en bättre grafisk presentation av kartorna och vi anser att det var viktigt att få ut denna första release utan dröjsmål. Därför ber vi om er fortsatta förståelse för att denna dashboard är under vidareutveckling och vi tar gärna emot specifik feedback och frågor per mejl på csss-resultat [at] med [dot] lu [dot] se (csss-resultat[at]med[dot]lu[dot]se)

Du hittar COVID Symptom Study Sveriges NYA dashboard på:

https://csss-resultat.shinyapps.io/csss_dashboard/

 

Inlägg 17 juni 2020

Nu närmar vi oss midsommar och tyvärr pågår fortfarande covid-19-epidemin i Sverige. Under första halvan av juni så ser vi både i våra data från appen samt i antalet inläggningar och dödsfall att smittspridningen verkar ha dämpats. När vi tittar runt i Europa och jämför också appdata från Sverige med Storbritannien ser vi dock att inbromsningen varit avsevärt större i andra länder vilket nu betyder att Sverige ligger i topp i Europa vad gäller pågående smitta och anses som ett högriskland för inresa av Norge, Finland och Tyskland och andra. Något som kan vara förvirrande är att antalet testpositiva för virus har ökat trots att våra appdata, intensivvård och död är avtagande. En stark bidragande faktor här är troligtvis den ökade testningen som äntligen kommit igång i många regioner så att fler sjuka diagnostiseras.

När vi tittar på kartorna från appen så ser vi fortfarande stora skillnader mellan olika regioner men att det under den dryga månaden vi publicerat kartor så har rankningen mellan regionerna skiftat. Just nu ser vi signaler på ökning i Sörmland och Gävleborg. En intressant notering är att Norrbotten stuckit ut i norra Sverige i våra appdata under maj och juni och att man i dag 17 juni larmar från Gällivare  över hög smittspridning och lokala åtgärder för att hejda smittan. Krisläge i Gällivare – vill stoppa all busstrafik till och från samhället

Vi håller nu på med en systematisk utvärdering över hur appdataprognoserna stämmer överens med rapporterade data i andra källor. Det vi verkligen behöver är stickprovsundersökningar med test för aktiv infektion och det har Folkhälsomyndigheten just meddelat ska rapporteras i veckan. Då kan vi se om de regioner som rapporterar mycket symtom i vår app också har fler testpositiva. På så sätt kan vi förbättra våra prognoser och se om något i beräkningarna behöver ändras.

För övrigt så pågår nu nära samarbete med forskare runtom i Sverige samt med forskare i USA och UK för att använda appdata för att lära oss mer om covid-19. Det är en lång rad spännande studier på gång – där vi bland annat undersöker om personer med diabetes får andra symtom än personer utan diabetes och riskerar allvarlig sjukdom. Vi studerar också om några tidiga symtom kan förutspå allvarlig sjukdom senare.

Under semestertiden kommer vi fortsätta att samla och analysera data från appen och fortsätta publicera kartor. Vi har ett nytt gränssnitt på gång och vi hoppas snart kunna visa det för er, kära deltagare! För den som är intresserad av kartor så vill vi också tipsa om Folkhälsomyndigheten som nu lagt ut nya kartor på kommunnivå, vecka för vecka med antal positiva tester/ invånare: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/bekraftade-fall-i-sverige/
 

Glad midsommar önskar,
Tove Fall, Uppsala Universitet och övriga i teamet på COVID Symptom Study

Se bifogad karta för symtomrapporteringen 15 juni i Norrbotten.

covidwebb

Inlägg 29 maj 2020

COVID Symptom Study presenterar i dag uppskattad förekomst av symtomatisk covid-19 i den vuxna befolkningen (20-69 år) i Sverige i ett nytt grafiskt format. I bilden finns den uppskattade förekomsten av covid-19 i hela Sverige 27 maj, samt mer detaljerade kartor över de tre storstadsregionerna från samma datum. Man kan även se ålders- och könsfördelning av samtliga studiedeltagare.

Covidweb

Inlägg 22 maj 2020

Sverige har valt ett unikt förhållningssätt till covid-19. Folkhälsomyndigheten fattade i ett tidigt skede av pandemin ett beslut om att till stor del förlita sig på allmänheten för att dämpa spridningen av viruset som orsakar covid-19, och avstod flera av de tvingande direktiv gällande nedstängning som många andra länder införde. Våra nordiska grannar införde så kallade lockdowns, men öppnar nu försiktigt upp sina samhällen igen. Åtgärderna i Island, Norge, Finland och Danmark har bidragit till att hålla dödstalen lägre än i Sverige, och de länderna står nu inför utmaningen att försöka förhindra ytterligare vågor av covid-19-utbrott. Det är av mycket stort allmänintresse att försöka kartlägga och jämföra förekomsten och spridningen av covid-19 i olika länder som tagit olika vägar i sitt nationella arbete mot smitta.

I Sverige är infektionstakten nu fortsatt relativt hög. Det är mycket viktigt att den inte stiger ytterligare, både för att undvika överbelastning i sjukvården och för att förhindra onödigt lidande. För att uppnå detta krävs noggrann kartläggning av infektionstalen och antalet sjukhusinläggningar. Det finns många sätt att utvärdera smittspridningstakten, men inget av alternativen är allenarådande tillräckligt. Vissa metoder utvärderar infektioner sent i sjukdomsförloppet medan andra kan ha svårt att nå tillräcklig täckningsgrad. Det vore därför rimligt att sammanställa information baserade på flera olika metoder och från flera olika källor. Vårt mål ska vara att göra de bästa möjliga beräkningarna på hur och var viruset sprider sig och vilka risker som samhället står inför.

I Storbritannien lanserades den appbaserade studien COVID Symptom Study i slutet av mars och över en miljon deltagare registrerade sig under de första två dagarna. De data som samlats in har lett till genombrott i förståelsen av nya covid-19-symtom (t.ex. anosmi, förlust av lukt- och smaksinne) och i hur väl man kan förutsäga förekomsten av covid-19 i en befolkning. Forskningsartiklarna har publicerats i några av världens ledande vetenskapliga tidskrifter, Science och Nature Medicine. Kort efter lanseringen av den brittiska studien lanserades parallella forskningsinitiativ med appen COVID Symptom Study i USA och i Sverige. Totalt finns nu 3,6 miljoner deltagare, varav mer än 149 000 i Sverige, och data från samtliga dessa deltagare bidrar med viktiga ledtrådar till orsaken till, riskfaktorer för, och konsekvenser av en covid-19-infektion. Förutom att bidra till vetenskapliga upptäckter, så har data från COVID Symptom Study kunnat hjälpa den brittiska hälso- och sjukvården att förbereda sig på ett större antal patienter, genom att man har kunnat förutsäga regionala toppar i antalet sjuka med covid-19 5 till 7 dagar innan antalet sjukhusinläggningar började öka.

Jag är en av de ansvariga forskarna som startat COVID Symptom Study i Sverige. Jag är överväldigad av allmänhetens stora intresse för det här forskningsprojektet. Vi har fått hundratals mejl med frågor, förslag på förbättringar och andra kloka och värdefulla kommentarer.  Det här projektets framgång beror helt på den engagerade allmänhet som bidrar och rapporterar in hur de mår. Jag vill tacka er som läser och som också deltar i studien för ert deltagande från djupet av mitt hjärta! Jag vill också tacka det enormt motiverade forskningsteam som arbetat outtröttligt för att göra det möjligt för oss att lansera det här projektet i Sverige på så kort tid.

I Sverige har beräkningar från COVID Symptom Study hittills visat att pågående symtomatiska infektioner hos vuxna mellan 20-69 år är vanligast i Dalarna, Stockholm och Örebro. Även i Jämtland förefaller det vara en hög förekomst av infektioner, medan Kronoberg och Skåne verkar ha lägst frekvens. Alla kartor med uppskattad förekomst av covid-19 från COVID Symptom Study finns tillgängliga på studiens hemsida på https://www.covid19app.lu.se/kartor-resultat/kartor. I Sverige i stort har 2,5 % av den vuxna befolkningen (20‑69 år) sannolikt nu en pågående covid-19-infektion. Det är en lägre förekomst än i Storbritannien innan man där initierades mycket strikta samhällsbegränsningar, men betydligt högre än andelen infekterade som Storbritannien ser i dag. De län i Sverige som hade högst uppskattad andel vuxna med covid-19 i COVID Symptom Study i början av maj är också de områden som under maj har haft många sjukhusinläggningar och ett större antal döda i relation till sin befolkningsstorlek än andra.

Nu när sommaren närmar sig och många kan vara utomhus mer är det möjligt att antalet personer som smittas kommer att sjunka. Vi har redan kunnat se en liten gradvis minskning i andelen med pågående infektion sedan studien startade i början av maj. Samtidigt finns en risk att antalet smittade ökar när livet i Sverige börjar återgå till det normala. COVID Symptom Study kommer att fortsätta kartlägga covid-19 i Sverige för att se vad som händer på sikt. Genom att arbeta tillsammans med regional hälso- och sjukvård så kommer data från studien även i Sverige att kunna användas för att förvarna sjukvården om att antalet sannolikt infekterade börjar öka i vissa områden.

Alla som bor i Sverige och som är 18 år eller äldre kan välja att delta i forskningsprojektet COVID Symptom Study genom att ladda hem appen och gå med i studien. Du kan delta oavsett om du nu är frisk eller om du känner dig sjuk, och även om du misstänker eller fått bekräftat att du redan har haft covid-19 under våren. Allas deltagande är viktigt för forskningen!

Om du redan deltar i studien, fortsätta gärna rapportera hur du mår (även om du är frisk!), och om du vill välja att gå med så är du varmt välkommen!

Paul Franks, professor i epidemiologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för studien

Ladda ned appen här

App logo for COVID Symptom Study