Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya frågor i appen: Levnadsvanor och diabetes

I den senaste uppdateringen av appen COVID Symptom Study har två nya uppsättningar av frågor som ska hjälpa oss förstå covid-19 bättre lagts till.

Covidweb

Kost och levnadsvanor

Dessa frågor syftar till att öka förståelsen för om och hur covid-19-pandemin påverkar våra levnadsvanor och hälsobeteenden, bland annat via vikt, kost och motion. Vi vill också förstå om detta kan påverka deltagarnas hälsa på sikt och i vilken omfattning. Som studiedeltagare väljer man själv om man vill svara - samtliga frågor är frivilliga.

Vi frågar studiedeltagarna om de har ändrat följande levnadsvanor eller hälsobeteenden sedan mars 2020 (när covid-19 blev mer allmänt förekommande i Sverige).

  • Vikt
  • Kost i helhet
  • Småätande, vanor
  • Alkoholkonsumtion
  • Mängd fysisk aktivitet

Diabetes

Den andra gruppen frågor dyker upp i appen för studiedeltagare som tidigare svarat att de har diabetes, samt för nya deltagare som uppger att de har diabetes. Studier har visat att diabetes är en viktig riskfaktor för covid-19.

Forskarna som analyserar och tolkar data från COVID Symptom Study har några uppföljande frågor som avser hjälpa dem att förstå detta samband bättre.

Frågorna inkluderar:

  • Vilken typ av diabetes du har
  • Dina senaste HbA1c-värden
  • Vilket år du fick din diabetesdiagnos
  • Vilken diabetesbehandling du får

Varför har vi lagt till de nya frågorna nu?

Vad gäller diabetes är diabetes typ 2 en känd riskfaktor för att utveckla allvarlig covid-19. Data från appen, tillsammans med rön från andra forskargrupper, tyder också på att personer som är kraftigt överviktiga löper större risk att drabbas av allvarlig covid-19. Nya rön tyder också på att hur vi metaboliserar föda kan ha en stor inverkan på vem som löper störst risk för att bli sjuk och dö i covid-19.

Vi vill därför lära oss mer om hur ämnesomsättningen och glukosmetabolismen, som båda är kopplade till fetma såväl som till diabetes, kan påverka risken för att insjukna i covid-19 och risken för att bli allvarligt sjuk. Vi vill också kunna särskilja typ 1-diabetes och typ 2-diabetes i våra studier då det är två till viss del mycket olika sjukdomar.

Mer information om studien finns på fliken Om studien på studiens hemsida samt i appen som du kan ladda ned här:

IOS - https://apps.apple.com/se/app/covid-symptom-tracker/id1503529611

Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joinzoe.covid_zoe